sinaasappelsap,
heerlijk
of bitterzoet?

niet eerlijk!

Wereldkampioen sinaas

Brazilië produceert meer dan de helft van het sinaasappelsap dat de wereld drinkt. Ook de meeste bedrijven die sinaasappels tot sap verwerken, zijn in het Zuid-Amerikaanse land gevestigd.

Brazilië produceert >50% sinaasappelsap

Hindernissen voor nieuwe industrie

De verwerkende industrie ontstond in Brazilië pas na tegenvallende sinaasappeloogsten in het Amerikaanse Florida. Omdat er in eigen land niet genoeg sinaasappelen meer waren, kwam er uit de Verenigde Staten vraag naar Braziliaans fruitsap. Maar toen het weer beter ging met de sinaasappelteelt in Florida, hoefden de Verenigde Staten het Braziliaanse sap niet meer. Via hoge taksen verhinderde de Amerikaanse overheid dat er nog veel fruitsap uit Brazilië haar land binnenkwam. De piepjonge Braziliaanse industrie kreeg het erg moeilijk.

Hindernissen: hoge importtaksen
3 grote
verwerkers
die bijna al het sap
produceren

Drie giganten

De Braziliaanse sinaasappelbedrijven bleven niet bij de pakken zitten. Grote bedrijven kunnen beter tegen een stootje, en dus begonnen de grootste verwerkende bedrijven een voor een alle kleintjes over te nemen. Zodat er vandaag maar drie grote verwerkers meer zijn, die bijna al het sap produceren.
Drie giganten die het lot bepalen van iedereen die sinaasappels produceert of verwerkt. De omstandigheden waarin de kleinschalige sinaasappelboeren of de fabrieksarbeiders werken en leven, zijn daarbij niet hun grootste zorg ...

De Braziliaanse sinaasappelboeren hebben doorgaans weinig keuze aan wie ze hun sinaasappelen verkopen: als ze niet aan een van de drie grote verwerkers verkopen, geraken ze hun oogst niet kwijt. En die drie giganten bepalen de voorwaarden en de prijzen. Door sinaasappelen van de kleinschalige boeren te kopen, geven wij hen een uitweg uit dat gebrek aan keuzevrijheid.

Hielke Van Doorslaer, dienst politiek beleid en Zuidwerking bij Oxfam-Wereldwinkels

Maar bijna al het sinaasappelsap in de Belgische winkelrekken komt wel van die drie grote bedrijven. En daar wil Oxfam-Wereldwinkels iets aan doen.

oxfam pakt het
helemaal anders aan

Meer dan sap

Oxfam-Wereldwinkels heeft een team dat problemen zoals dat in de sinaasappelsector van naaldje tot draadje uitpluist en dan met een dossier naar onze politici stapt.

Hielke Van Doorslaer van Oxfam-Wereldwinkels:

Veel beleidsmakers beseffen niet dat de regels van de internationale handel volledig fout in elkaar zitten en zo de ongelijkheid erger maken. Wij leggen hen dit uit en staven onze boodschap met concrete verhalen van onze producenten in het Zuiden. In verschillende handelsketens bestaan dezelfde problemen als in de fruitsappensector: alle macht is in handen van maar enkele bedrijven. Daarbovenop zijn er allerlei maatregelen, zoals taksen, die de handel afremmen, vaak van Zuid naar Noord. Dat is een slechte zaak voor iedereen: de producenten in het Zuiden, maar ook de consumenten hier in Europa.

Concreet pleit Oxfam-Wereldwinkels voor een internationaal orgaan dat zowel consumenten als producenten verdedigt, en dat zou kunnen ingrijpen waar de handelsregels falen. Er bestaan al nationale organen, maar die houden alleen toezicht binnen hun eigen grenzen. Bovendien grijpen ze in als het belang van de consument in gevaar komt, maar denken ze niet aan het lot van de kleine producent.

X

Hielke Van Doorslaer, dienst politiek beleid en Zuidwerking bij Oxfam-Wereldwinkels

eerlijke handel kan!

Sap voor sap sterker

bekijk de diashow

Het fruitsap in de wereldwinkel komt van fairtradecoöperaties met kleinschalige boeren. Door samen te werken staan de boeren sterker tegenover de grote spelers in de sector. En uiteraard krijgen ze een goede prijs voor hun sinaasappels.

Andere vruchten

Oxfam-Wereldwinkels stimuleert de boeren om naast sinaasappels ook andere vruchten te telen. Zo vind je in de wereldwinkel Guavashake, sap van ananas en guave. De guave is een geelgroene vrucht met sappig, zoetzuur roze vruchtvlees. De guaveteelt levert de boeren in Brazilië een extra inkomen op. En vooral: ze maakt hen minder afhankelijk van de drie machtige bedrijven die alles voor het zeggen hebben in de sinaasappelsector.

De bedrijven die onze guaves verwerken zijn niet zo’n giganten als die in de sinaasappelsector. Ze moeten meer rekening met ons houden.

Sinaasappel- en guaveteler Renato Barbosa

Weetjes over guave

X

De guave is de vrucht van de guaveboom en staat bekend als ‘superfruit’: één guave bevat maar liefst 6 keer de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Een glaasje Guavashake is dus niet alleen fair, maar ook erg gezond.

De guaveboom kwam oorspronkelijk enkel voor in Mexico, Centraal-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Vandaag vind je guavebomen overal ter wereld waar het klimaat dit toelaat, van Afrika over Zuidoost-Azië tot Australië.

Het woord guave is afkomstig van guayabo, het woord voor guaveboom in het Arawak, een inheemse taal in Zuid- en Centraal-Amerika.

Guave is een ideaal gewas om naast sinaasappels te telen. Ten eerste zijn er op de internationale markt voor guave veel meer spelers dan op die voor sinaasappel, waardoor de boeren minder afhankelijk zijn van die drie grote verwerkers in de sinaasappelsector. Ten tweede kunnen ze een deel van hun oogst vlot verkopen binnen Brazilië zelf.

verandersap voor sap

Kiezen voor eerlijk fruitsap is meer dan van fruitsapmerk veranderen. Je helpt Oxfam om een wereldwijde verandering in gang te zetten.